Liście laurowe, zwane inaczej liściem bobkowym, są liśćmi wawrzynu szlachetnego. Znane i cenione od czasów starożytności. Mają dość ostry smak i bogaty aromat. Liście laurowe zawierają garbniki, związki goryczowe.
Pozytywnie wpływają na układ trawienny, pobudzają apetyt, pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, przeciwdziałają wzdęciom. W kuchni stosowane są do wzmocnienia smaku zup, do poprawy strawności dań z roślinami strączkowymi, wzdymającymi, podkreślają smak potraw mięsnych. Mają działanie moczopędne, napotne, wiatropędne oraz ściągające. Są niezastąpionym, zdrowym dodatkiem do marynat, do peklowania.
Liście laurowe należy stosować z umiarem. Wrzucać na początku gotowania i wyjmować przed podaniem potrawy.
Zwykle stosuje się co najwyżej 2 liście
W przeciwieństwie do większości przypraw, liście laurowe mogą być gotowane wielokrotnie i tylko nieznacznie osłabi się ich aromat.
Olejki oraz napary z liści stosowane są zewnętrznie, jako okłady na opuchnięte ścięgna, przy zwichnięciach, bólach mięśniowych, reumatycznych. Pomagają również złagodzić ukąszenia owadów i os. Kąpiel z dodatkiem olejku czy naparu z liści laurowych ma działanie lekko pobudzające oraz łagodzące ból kończyn.
Listki warto rozłożyć w szafkach, gdzie przechowujemy żywność, ponieważ dzięki zawartości kwasu laurynowego, odstraszają one szkodniki.
Dobre gatunki listków po suszeniu zachowują żywo zielony kolor.